UA-159371948-1

mijnlightningnode

Hoe werkt het lightningnetwerk?

Niemand weet waar Bitcoin over 10 jaar zal staan. Maar voor- en tegenstanders worden het wel langzamerhand eens over de potentie: Bitcoin heeft de potentie om een wereldwijd geldsysteem te worden. Dus misschien betalen we over 10 jaar met onze boodschappen met een cryptowallet met daarop satoshis en bitcoins in plaats van euro’s. Of misschien is bitcoin over 10 jaar niet meer dan een vermakelijke anekdote over het verleden. De tijd zal het leren.

Lightning lost het schaalprobleem van Bitcoin op

Wel weten we: Bitcoin in zijn oorspronkelijke vorm is niet geschikt om grote aantallen transacties te verwerken. De oplossing die daarvoor is bedacht is het Lightning netwerk. Dat is een tweede laag op het Bitcoinnetwerk, die het oorspronkelijke Bitcoinprotocol intact houdt.

Het Lightning Netwerk is ontworpen in 2016 door Joseph Poon en Thaddeus Dryja en is sindsdien in ontwikkeling. Zoals gezegd, het schalen van Bitcoin  brengt problemen met zich mee. Zo zal bijvoorbeeld het goedkeuren en opslaan van transacties duur en tijdrovend worden als de toenemen.

Het Lightning Netwerk lost het schaalprobleem op door een tweede laag te creëren op de hoofdblockchain van bitcoin. Die tweede laag bestaat uit meerdere betalingskanalen tussen partijen of bitcoin-gebruikers. Een Lightning netwerk kanaal is een transactiemechanisme tussen twee partijen. Met behulp van kanalen kunnen de partijen betalingen van elkaar ontvangen.

Alice en Bob gaan naar het café

Dat ziet er als volgt uit: Alice opent een lightningkanaal met haar favoriete café en stort er 100 euro bitcoin op. Haar transacties met het café shop zijn direct omdat ze er een direct kanaal mee heeft. Bob, die een kanaal heeft geopend met de winkel die hij het vaakst bezoekt, koopt ook koffie in het café van Alice. De verbinding tussen Alice, het café, en Bob zorgt ervoor dat Alice geld uit haar balans met de coffeeshop kan gebruiken om boodschappen te doen in de winkel van Bob. Op dezelfde manier kan Bob de balans van zijn winkel gebruiken om transacties uit te voeren met bedrijven in het netwerk van Alice.

Als Bob zijn kanaal met de winkel sluit (en er zijn geen andere klanten tussen het café en de winkel zijn), dan zal Alice een ander kanaal met de winkel moeten openen om daar aankopen te doen. Op deze manier wordt een web van transacties gecreëerd en op een gedecentraliseerde manier tussen meerdere Lightningnodes (knooppunten) geleid.

Hiervoor zijn slechts twee transacties op de bitcoinblockchain nodig. De eerste transactie, de funding ransaction, wordt gecreëerd wanneer één of beide partijen een kanaal financieren. De tweede transactie sluit het kanaal. En tussen open en sluiten kan een oneindig grote hoeveelheid lightningtransacties worden gemaakt.

Wat zijn de bezwaren van lightning?

Uit het bovenstaande blijkt dat het lightningnetwerk de schaalproblemen op kan lossen: 2 transacties volstaan voor een oneindige hoeveelheid betalingen. Dit principe is ijzersterk en bewezen in de praktijk. Echter, er zijn wat praktische beperkingen voordat Ligthning een volwaardig betaalsysteem kan worden. Daarover meer in een volgend blog.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *