UA-159371948-1

mijnlightningnode

Waarom lightning als er al bitcoin is?

Het lightningnetwerk is een second layer op het bitcoinnetwerk. Lightning maakt het mogelijk om bitcoin te gebruiken voor dagelijkse betalingen, zoals je nu bv. doet met contactloos betalen of met apple pay. Maar lightning is nog nieuw en experimenteel. Er zijn nog weinig kanalen en weinig plekken waar je met lightning kunt betalen. Dus waarom is het überhaupt ontwikkeld? Wat voegt het toe aan bitcoin? In dit blog lees je daar meer over.

Waarom?

Voor de volgers van bitcoin is het een bekend verhaal. Om écht als currency gezien te worden, moet een valuta aan een aantal eigenschappen voldoen:

  • Medium of exchange
  • Unit of account
  • Store of value
  • Fungible

Bitcoin voldoet aan deze eigenschappen en heeft daarmee de potentie om een volwaardige speler naast of ter vervanging van bijvoorbeeld de euro of dollar te worden. Maar op het gebied van ‘medium of exchange’ is er werk te doen. Natuurlijk is het mogelijk om betalingen te doen met bictoin. Het bitcoinprotocol kent namelijk een aantal designkeuzes die het lastig maken om het aantal betalingen op te schalen. Dat heeft een aantal gevolgen die het gebruik van bitcoin als betalingsmiddel voor het dagelijks verkeer lastig maken:

1) Het aantal transacties dat door het netwerk kan is beperkt. En komt bij lange na niet in de buurt van het aantal dat benodigd is voor dagelijkse betalingen. Om een idee te geven van een orde grootte: Gemiddeld wordt er iedere 10 minuten een block gemined. Soms gaat dat iets sneller, soms iets langzamer. Maar per dag komen er zo’n 150 blokken op de blockchain.

Een blok kan ongeveer 2000-3000 transacties bevatten, daarna is het ‘vol’. Dat betekent dat het maximaal aantal transacties rond de 450.000 per dag ligt. In februari 2020 heeft bitcoin de mijlpaal van 500 miljoen transacties bereikt. In ruim 10 jaar. Ter vergelijk, in een drukke week (voor kerst) zijn er alleen al in Nederland ongeveer 100 miljoen pintransacties. In 1 week dus. En alleen in Nederland.

2) Er is geen instant payment. Het duurt gemiddeld 10 minuten voordat een block gemined wordt, dus je moet altijd even wachten voordat een betaling bevestigd is. Bij voorkeur wacht je daarna nog een aantal confirments af. Dat werkt niet als je bijvoorbeeld in de supermarkt je boodschappen wilt afrekenen. Je wilt (vrijwel) direct een bevestiging dat een betaling is binnengekomen en niet ergens tussen de 10 en 60 minuten wachten.

3) Transacties kosten geld. Datzelfde geldt natuurlijk voor een eurobetaling via een bank, maar het probleem is dat een transactie bij kleine bedragen in verhouding veel duurder is dan bij een bank. Als je €2,50 voor een biertje betaalt (of +/- 25000 satoshi) wil je niet dat je nog eens hetzelfde bedrag kwijt bent aan transactiekosten. Koop je een auto van €30.000, dan maakt een transactiefee van 25000 satoshi niet veel meer uit. Maar voor kleine betalingen is bitcoin in deze vorm niet geschikt.

Daarnaast: de verwachting is dat transactiekosten alleen maar hoger worden. Dat komt hierdoor. De blokken waarin de bitcoin transacties zitten, worden door miners gemined. Dat minen kost geld, bijvoorbeeld voor apparatuur en energiekosten. Miners verdienen geld doordat ieder gemined blok een aantal bitcoins oplevert én door transactiekosten. De beloning in bitcoins wordt steeds kleiner. Met iedere halving halveert het aantal bitcoin en sinds de afgelopen halving (mei 2020) is de beloning van 12,5 teruggegaan naar 6,25 bitcoin per blok. En over 4 jaar halveert de beloning nog een keer. Miners zullen daarom in de toekomst steeds meer afhankelijk worden van transactiekosten en om die reden hogere fees rekenen.

Lightning als antwoord

Het probleem is nu duidelijk. Maar hoe lossen we dat op? Hiervoor is het lightningnetwerk ontwikkeld. Kort gezegd is Lightning een second layer op bitcoin. Er vindt één bitcoin transactie plaats tussen twee mensen om een kanaal te openen, waarmee een groot aantal lightningtransacties mogelijk wordt gemaakt. En uiteindelijk is er een tweede transactie om het kanaal te sluiten. Ofwel: met één bitcointransactie is het mogelijk honderden of duizenden lightningtransacties faciliteren. Die ook nog eens vrijwel direct worden verwerkt. En dan zijn bovenstaande bezwaren ineens grotendeels weggenomen. Wil je weten hoe lightning dan precies werkt? Daarover ons volgende blog.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *